all mail address your message write your comment show all comments
Doubravník

Doubravník


Oficiální stránky městyse

Doubravník
  Dnes je: 28.05. 2017 | Poslední články | Mapa stránek | Kalendář | Facebook | Info-seznam |
 

Úřad městyse:


Další rubriky:

Nabídka práce:
  v regionech: - Tišnov
- Bystřice nad Pernštejnem

Doporučujeme:
Pohostinství
Břetislava Sedláčka
Dřevořezba
Valtr Baxa
Rekreační středisko - PRUDKÁ
jižní Morava
ppgo
firebrno
krizport

Statistika:
TOPlist

Měnové kurzy:
k datu: 26.05.2017
1USD=23,606
1EUR=26,435
100RUB=41,434
www.cnb.cz
Najdete nás zde:
  49°25'31.10" NWGS-84
  16°21'07.14" E
  313 m.n.m.

Naposled přidané:
25/05/17 Fotogalerie
- Zajíc polní
16/05/17 Současnost
- Euroklíč
16/05/17 Současnost
- Kolem Doubravníku ...

Krátké zprávy:
    dnes  Robinsoni
- Den dětí
26/05/17 Školní jídelna
- Jídelní lístek od 29…
20/04/17 MUDr. Sáblíková
- Změna ordinační doby
Celý přehled   [3]

Dotační program:
- Obnova kultur. památek
- Podpora sportu, kultury

Přečtěte si:
Doubravnický zpravodaj
Doubravnický zpravodaj
obsah čísla  01/2017

Zpravodaj DSO
Zpravodaj DSO Tišnovsko
02/2017 ve formátu *.pdf

RSS kanál:
 InfoCentrum Tišnov - noviny Tišnov TIŠNOVSKO, noviny Kuřim KUŘIMSKO
- Slavnostní ohňostr...
- DEN DĚTÍ S NEANDERTÁLCI
- DIVATELNÍ PŘEDSTAV...
- UZAVÍRKA SILNICE T...
- Salon Lady Di v Ti...

Počasí:

pocasi  pocasi

Aktuální předpověď

radar chmu

Srážkový radar ČHMÚ


Obecní geoportál:
logo Geoportál

Kalendář městyse:
Kalendář městyse

Fotogalerie:
www.rajce.net

doubravnik.rajce.net


Programování a správa:
Petr Koukal

Školní jídelna

29.06.2010

Školní kuchyně a jídelna existují při zdejší MŠ od 70. let minulého století.

Tehdy se vařilo jen pro děti z mateřské školy a pár žáků školy (mohu se pochlubit, že jsem byla jedním z nich). Později byla přistavěna nová budova a v ní i moderní kuchyně. Ve škole byla zřízena výdejna obědů a školáci se stravovali tam. V novém tisíciletí ale ani tato "moderní" kuchyně nestačila a hlavně nevyhovovala novým požadavkům. Proto bylo přistoupeno k nákladné rekonstrukci celé mateřské školy. Ke stávající budově bylo dostavěno nadzemní patro a ke kuchyni přistavěna jídelna a zázemí pro personál. Došlo k modernizaci velkokapacitního kuchyňského zařízení a dnes vaříme denně kolem stovky obědů i pro MŠ v sousední obci a pro tzv. cizí strávníky. Prioritou ale pro nás zůstává příprava jídel pro děti předškolního a mladšího školního věku.

Teď trochu teorie: podmínkou kvalitního stravování dětí je dodržování gastronomických pravidel, výživových norem a hygienických zásad. Jídelníček se tvoří zpravidla měsíc dopředu a jídlo by se nemělo v průběhu 4 týdnů opakovat. A tak zařazujeme pokrmy bezmasé, sladké, luštěniny, zeleninu, maso drůbeží, vepřové, hovězí, také mořské a sladkovodní ryby. Nežádoucí je používání příliš velkého množství cukru a tuků. Proto jsou omezena sladká a smažená jídla, i když ta mají děti nejraději (ale bohužel nejsou moc zdravá..) Do jídelníčku dále zařazujeme čerstvé ovoce, zeleninu, saláty, mléko a mléčné výrobky.

Snažíme se přispět k tomu, aby celodenní strava dětí byla pestrá, vyvážená, chutná. Vymysleli jsme anketu pro žáky školy o oblíbenosti jednotlivých jídel - v průběhu 14 dnů děti zaznamenávaly pomocí "smajlíků" co jim chutná, co "ujde" a co jim vůbec nechutná. Pro rodiče pravidelně chystáme na rodičovské schůzky malou ukázku svačinek - jednohubky s pomazánkami. V loňském roce jsme dokonce uspořádali Týden ochutnávek (vzorky jídel připravovaných pro děti během celého dne). K zápisu dětí do MŠ jsme připravili pro maminky nových školáčků recepty na pomazánky, aby si mohly doma vyzkoušet, co se "vaří" ve školní kuchyni.

Děti si stravovací návyky přinášejí z domova. Je tedy zřejmé, že jídlo ve školní jídelně je pro ně mnohdy neznámé, nezvyklé. Právě proto musí být celodenní strava pestrá, aby si každý našel, co má rád, co mu chutná. Snad k tomu přispívá i um a šikovnost našich kuchařek. Odměnou jsou pak pro ně slova z úst dětí: bylo to dobré!! Kéž by je slýchaly co nejčastěji.

Oblíbený recept z naší školní kuchyně:

Halí - belí - kuře v zelí

Sterilované bílé zelí propláchneme a dáme do pekáčku. Na ně rozložíme porce kuřete nebo jen stehna, osolíme, pokmínujeme, posypeme grilovacím kořením a poklademe plátky másla. Pečeme do zlatova, podáváme s chlebem. Doma si můžete místo chleba udělat "nezdravé" hranolky.

Dobrou chuť vám přejí kuchařky Hanka a Katka z Doubravníka.


Alena Šikulová



Celý článek | přečteno 1.531 x   ohlasů 0 Přidat názor Verze pro tisk Sdílet na Fb

Tyto stránky byly vytvořeny prostřednictvím redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
validní HTML 4.01 validní CSS 2.1 validní RSS 0.91 ochrana proti s.p.a.m.u
optimalizováno pro prohlížeče SeaMonkey , Firefox , Opera a Yandex
data jsou komprimována metodou (gzip)
© 2004 - 2017